Снимка: Булфото, архив и , УикипедияБез подкрепата на БСП Румен Радев

...
Снимка: Булфото, архив и , УикипедияБез подкрепата на БСП Румен Радев
Коментари Харесай

Политологът Димитър Ганев: При Нинова няма ход назад. Без подкрепата й Румен Радев не може да стигне и втори тур

Снимка: Булфото, списък и , Уикипедия

" Без поддръжката на Българска социалистическа партия Румен Радев не може да бъде определен за президент ". Това разкри политологът Димитър Ганев пред БГНЕС.

По думите му, рецесията с COVID-19 може да се трансформира в главен риск освен за предизборния интервал, само че и за цялата 2021 година.

Според него значително хората ще решат по какъв начин да гласоподават въз основа на това по какъв начин управляващите са се справили или не са се справили с коронакризата, могат ли управляващите да тушират последствията от коронакризата или не могат.

„ Ковид рецесията ще бъде един доста мощен претекст за гласоподаване “, уточни Ганев.

Той не изключи пандемията да окаже въздействие върху изборната интензивност без значение от това, по кое време ще се проведат изборите – през март или май. „ Не малко хора се тормозят и с право. Те добре си дават сметка, че изборите са някаква форма на риск, тъй като е скупчване на хора на едно място “, съобщи политологът.

Той означи, че машинното гласоподаване също може да забави вота: „ Машинното гласоподаване може да направи по-трудно протичането на самия избирателен развой, да натовари секциите с повече хора, което да подейства отблъскващо на хората поради терзанията им от COVID-19 ”.

Димитър Ганев разяснява и по какъв начин пандемията се отразява на изследванията на публичното мнение.

„ Проучванията освен на „ Тренд “, само че и на останалите социологически организации, демонстрират избрани електорални настройки, съотношения на партиите. Всичко това е измерено при декоративна интензивност. Въпросът е, че в случай че стигнем до обстановка с по-ниска изборна интензивност, която да е по-ниска от тази, която ние предвиждаме и която не излиза при проучванията, тогава не можем да кажем по какъв начин ще завършат изборите.

Кои са електоратите, които се тормозят повече или се тормозят по-малко? Ще излязат твърдите, ще останат меките у дома? Никога не сме имали обстановка на пандемия, в която вършим избори.

Много е мъчно от днешна позиция да кажем по какъв начин, възможна, по-ниска изборна интензивност ще се отрази на крайния избирателен резултат.

Един е резултатът при 50-51% интензивност и напълно друга при 5 или 10% по-ниска интензивност на идните парламентарни избори. Това са две напълно разнообразни обстановки. Ако през днешния ден някой ви каже, че партия Х е победител или еди-колко си партии влизат в новото Народно събрание, той или ви лъже, или се пробват да прокара преференциална за него теза, или гледа на фасул “, разяснява политологът.

Без поддръжката на Българска социалистическа партия Радев няма да стигне втори тур

Политологът не вижда коренна смяна в държанието на президента Румен Радев от началото на неговия мандат. „ Президентът реши да се нарежда като опозиционен лагер. На всяко едно деяние на държавното управление той излизаше с рецензия “, разяснява Ганев.

Новото през тази година е дистанцията сред „ Позитано “ 20 и „ Дондуков “ 2, или по различен метод казано, сред Корнелия Нинова и Румен Радев. „ През първите три години от неговия мандат имаше, в случай че не синхрон, много близки позиции по много от въпросите. Без открити спорове. През последните няколко месеца обстановката е следната. Корнелия Нинова беше запитана кой ще бъде претендентът на Българска социалистическа партия за президент, на който въпрос тя отговори официално: партията има правилник, процедури, които да бъдат спазвани. Т.е. тя сподели, че Радев би трябвало да заслужи сходна номинация “, счита Ганев.

И Румен Радев е имал своите моменти, в които е ядосвал „ Позитано “. Така да вземем за пример в една от многочислените си рецензии той бе декларирал, че „ опозицията не е опция на властта “.

„ Нещо повече, Румен Радев самичък опитваше да се легитимира като опозиционен център, а не да легитимира Българска социалистическа партия и по време на митингите в това число “, съобщи Димитър Ганев.

Според него „ президентът се намира в най-тежката си позиция, откогато е определен “.

„ Ако несъгласията и спорът му с Корнелия Нинова се задълбочат, можем да забележим нещо, което бе немислимо единствено допреди година. А точно – Румен Радев да не е претендент за президент на Българска социалистическа партия. Ако той не е претендент на Българска социалистическа партия, той може изобщо да не стигне до балотаж. Няма нито една кандидат-президентска конкуренция, в която претендентите на една от двете водещи партии да не са на балотаж или да печелят на първи тур. Ако Румен Радев не си обезпечи поддръжката на Българска социалистическа партия, това минира пътя му за втори мандат “, съобщи Ганев.

„ Позитано “ 20 има причина да се сърди на Радев и тъй като той през последната година дава отговор много уклончиво на въпросите дали счита да прави лична партия. Българска социалистическа партия е доста ревностна, когато стане дума за този въпрос.

„ Познавайки политическия жанр на Нинова, там мъчно има заден ход. Виждали сме го през последните години. Затова мисля, че несъгласията ще се задълбочават и Радев го чака един доста сложен път “, сподели Ганев.

Всичко е COVID-19

Най-подготвени за идните избори са тези политически обединения, които имат добре построена организационна инфраструктура. Това са ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

„ Има нови играчи на терена като партията на Слави Трифонов „ ИТН “ и на Мая Манолова, които занапред би трябвало да изградят своята организационна инфраструктура. Това ще се окаже задача с нараснала компликация, поради времето, в което се намираме. Създаването на организации по места се трансформира в сериозен проблем, тъй като не можеш да събираш доста хора на едно място поради противоепидемичните ограничения против разпространяването на COVID-19. За тях това ще бъде съществено предизвикателство “, съобщи Ганев.

През последните два месеца тематиката е единствено една – COVID-19 и тя потапя всички други тематики.

„ Няма тематика, която да може да се задържи на повърхността няколко часа. Това е като едно цунами, което залива всичко в общественото пространство. Без подозрение властта има своето преимущество, тъй като тя постанова дневния ред – ограниченията, тяхното въвеждане и анулация. Опозицията върви след събитията. Има капацитет за рецензия, само че няма други тематики, които да бъдат засягани. Не можеш да разгърнеш акция, да представиш стратегия. Никой не слуша. Всичко е COVID-19 “, акцентира Ганев.

Той разяснява и посланието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на форума на Движение за права и свободи преди десетина дни. Според него самото обръщение не е основно.

„ Ключовото, с цел да забележим по-голямата картина е самото включване на господин Ердоган на конференцията на Движение за права и свободи. В последното десетилетие той е неприкрит съперник на Движение за права и свободи. Той направи минимум два опита да сътвори съперник в тяхното поле и да изземе по някакъв метод част от техните функционалности на посланичество. През тези 30 години Движение за права и свободи не е подчинено на Анкара и това е безспорен факт, с който не може да се спори. Тези два опита са Касим Дал и Лютви Местан. За задачата бе проведен голям финансов и логистичен запас, само че и двата опита не съумяха “, съобщи Ганев.

Според него включването на Ердоган е нов метод по отношение на Движение за права и свободи. Той ще се опита посредством Движение за права и свободи да прокара мека мощ и въздействие. „ Оставам песимистичен към това, тъй като силата на Движение за права и свободи не идва от непозната страна, а от поддръжката, която получава на национално равнище “, счита политологът.

Социалните мрежи дадоха подтик на конспирацията

Пандемията ускори разпространяването на разнообразни тайни теории, някои от които изцяло отхвърлят съществуването на ковид и предлаганото лекуване на смъртоносната болест, която към този момент е лишила милиони човешки животи.

„ Конспиративното мислене не се появи към COVID-19, само че около пандемията се появиха доста нови тайни теории. Нашата организация „ Тренд “ съумя да тества някои от тях като чипирането, че COVID-19 е основан изкуствено, с цел да понижи човешката популация. Сравних нашето изследване с тези от останалите страни и би трябвало да каже, че сходен вид подмолно мислене има във всяка една страна “, сподели Димитър Ганев.

 

Той е скептично надъхан, че набор от ограничения против разпространяването на тази подправена информация ще дадат резултат.

Това не е единствено български феномен, с сходни неща се сблъскват и в Германия, и в Съединени американски щати.

„ Фалшивите вести и тяхното бързо разпространяване е разследване от софтуерната и обществената смяна, която се случи с навлизането на обществените мрежи. Преди 10-15 години обстановката не изглеждаше по този начин. Тогава главен източник на информация бяха печатните медии, малкия екран, радиото, интернет уеб страниците, в които работеха публицисти. Те са научени да ревизират достоверността на дадена вест от три самостоятелни източника един от различен и чак тогава тя излиза в общественото пространство. Нищо сходно нямаме в обществените мрежи, тъй като всеки със личния си профил е медия. Това даде голям подтик на тайните теории. За да ограничиш по някакъв метод тяхното разпространяване, би трябвало да забраниш обществените мрежи ли? Скептик съм “, съобщи Ганев.

Според него, когато част от хората считат, че посредством имунизацията ще им бъдат сложени чипове, това основава избран скепсис у хората. „ При състояние, че тя се слага непринудено, хората няма да желаят да си я слагат. Това ще забави елиминирането на хода на тази пандемия. Всички епидемиолози споделят, би трябвало избран брой от хора да се имунизират, с цел да има резултат. След като имаш проблем с доверието във имунизацията, това ще стане по-трудно “, уточни Димитър Ганев.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР